Werking

Werken of werking van hout is de vervorming die in hout optreedt onder invloed van vocht. Door opname en afgifte van vocht kan hout zwellen en krimpen, en in sommige gevallen kromtrekken of scheuren.

 

 

Kleur

De belangrijkste factor voor verkleuring van hout is de werking van UV-straling. Het hout dat ‘vrij’ blijft van UV-straling zal niet tot nauwelijks verkleuren. Of de originele kleur van het hout nu paars, geel of rood is; uiteindelijk krijgt elk stuk hout een grijze tint.

 

 

Hars

Van nature is het een prachtig beschermingssysteem wat een boom heeft ontwikkeld! Wanneer de bast van de boom beschadigd is komt de hars naar buiten om een soort van beschermlaag te creëren tegen virussen en ongedierte.

 

 

Noesten

Een noest in hout is de plaats waar een zijtak aan de boom groeide. In een boom heeft een tak een andere richting dan de stam van de boom, waardoor nieuwer hout om deze tak heen moet groeien en in de verdrukking komt.

 

 

Groene vlekken / impregnatie

Maar dit hoort bij hout dat geïmpregneerd is. Hierdoor lijkt het alsof zoutvorming aan de oppervlakte optreedt. Wees gerust, deze verkleuring van witte of groenachtige plekken ontstaat in combinatie van impregneermiddel en hars en verdwijnt vanzelf.

 

 

Schimmels

Schimmels in hout zijn schadelijk als ze ervan leven. Want dan gaat het om schimmels die de opbouwstoffen van hout – cellulose en lignine – afbreken en opnemen. Het hout verliest zo zijn gewicht en sterkte. Dit noemen we houtrot.